Betere keuzes maken

Betere keuzes maken 

Welkom bij alweer de 4e blog over hoe je betere keuzes kunt gaan maken.

Allereerst bedankt voor het aanklikken van deze blog, de informatie die op je zit te wachten, daar ga je hopelijk wat aan hebben zodat je na het lezen van deze blog in staat bent om (nog) betere keuzes te maken. 

In deze blog ga ik het volgende met jullie delen:

  • Wat zijn nou eigenlijk keuzes?
  • Bewuste / Onbewuste keuzes
  • Hoe kun jij betere keuzes maken in de toekomst. 

Als er n.a.v deze blog nog vragen zijn over de inhoud van deze blog, stel deze dan gerust!

Alvast heel veel leesplezier!

KernFit Salland

Wat zijn keuzes? 

Keuzes zijn beslissingen die iedereen de hele dag door maakt, keuzes maken we bewust en onbewust. 

Het is een belangrijk onderdeel van het menselijke bestaan en gaat altijd gepaard met gevolgen, soms gevolgen waar we ons op het moment van kiezen helemaal niet bewust van zijn. Keuzes maken doe je in allerlei verschillende contexten, soms maak je keuzes persoonlijk of gezamenlijk. 

Keuzes kunnen variëren van alledaagse keuzes als wat eet ik vanavond tot de wat meer complexe keuzes als wat wil ik later gaan worden.

Keuzes bepalen dus uiteindelijk (deels) een uitkomst / een gevolg. Een andere keuze leidt weer tot een ander gevolg of uitkomst. 

Het grappige is dat we allemaal precies weten hoe dit werkt, toch maken heel veel mensen op dagelijkse basis keuzes maken waar ze op de langere termijn helemaal niet gelukkig van worden. 

Hoe is het dan mogelijk dat we als mens keuzes maken waarvan we weten dat we ze beter niet kunnen maken? 

Daar ga ik jullie meer over vertellen in deze blog, want wanneer jij helder in beeld krijgt waarom jij keuzes maakt en wat tijdens een keuze maken ook parten speelt, kun je hier je voordeel mee doen op het moment dat je de volgende keer een keuze moet maken. 

Bewuste / (on)bewuste keuzes


Het onderscheid tussen bewuste (of doordachte) en onbewuste (of automatische) keuzes heeft te maken met het bewustzijnsniveau en de mate waarin jijzelf kunt reflecteren wanneer je een besluit moet gaan nemen. 

Bewuste keuzes:

  • Bij bewuste keuzes ben je je volledig bewust van de beslissing die je neemt en heb je een duidelijk doel voor ogen. Voorbeeld: Ik wil 15 kilo afvallen, dit wil ik omdat ik een gezonde, sportieve moeder/vader wil zijn. Ik maak een keuze om personal training te volgen bij KernFit Salland om dit doel te realiseren.
  • Je hebt de tijd genomen om informatie te verzamelen, de voor- en nadelen af te wegen en de mogelijke consequenties af te wegen.
  • Een keuze maken doen we vaak vanuit ons hoofd, het is vaak gebaseerd op logisch denken en evalueren op basis van de informatie.
  • Jij, als beslisser, hebt actief en bewust de controle over het besluitvormingsproces.
  • Voorbeeld: Ik wil 15 kilo afvallen, dit wil ik omdat ik een gezonde, sportieve moeder/vader wil zijn. Ik maak een keuze om personal training te volgen bij KernFit Salland om dit doel te realiseren.
  • De nadelen zijn de kostenpost van het personal trainingstraject, toch kies ik ervoor om in mijn gezondheid te investeren omdat ik me bewust ben wat de voordelen zijn van personal training volgen bij KernFit Salland. 

 

Onbewuste keuzes:

  • Onbewuste keuzes worden vaak op een meer instinctieve en automatische manier gemaakt, zonder diepgaande overweging. 
  • Gewoonten en ingesleten gedragspatronen spelen vaak een grote rol bij onbewuste keuzes. Deze keuzes worden soms gemaakt zonder volledige aandacht. 
  • Onbewuste keuzes kunnen sterk worden beïnvloed door emoties, intuïtie of impulsen.
  • In tegenstelling tot bewuste keuzes, waarbij je actief nadenkt en besluit, is er bij onbewuste keuzes minder bewuste controle over het proces. 
  • Voorbeeld: Ik ben een roker en wil stoppen met roken maar besluit toch om een sigaret op te steken. 

Hoe kun jij betere keuzes maken?

Definieer je doelen: Zorg ervoor dat je duidelijk begrijpt wat je wilt bereiken. Dit helpt bij het filteren van keuzes die niet bijdragen aan je doelen.

Verzamel informatie: Neem de tijd om alle relevante informatie te verzamelen die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Wees bereid om verschillende perspectieven en standpunten te overwegen.

Weeg de voor- en nadelen af: Maak een lijst van de voor- en nadelen van elke optie. Dit kan je helpen de potentiële consequenties van elke keuze beter te begrijpen.

Denk aan de lange termijn: Overweeg niet alleen de directe gevolgen van je beslissing, maar ook hoe deze op de lange termijn van invloed kan zijn op je doelen en welzijn.

Blijf emotioneel neutraal: Probeer je emoties onder controle te houden tijdens het nemen van beslissingen. Dit helpt je om rationeel te denken en minder beïnvloed te worden door het moment.

Raadpleeg anderen: Bespreek je beslissing met vertrouwde vrienden, familieleden of collega’s. Soms kunnen externe perspectieven waardevolle inzichten bieden.

Maak een proefperiode: Als mogelijk, overweeg dan om een kleine proefperiode toe te passen voordat je een definitieve beslissing neemt. Dit kan je helpen de mogelijke gevolgen beter te begrijpen.

Leer van ervaringen: Analyseer eerdere beslissingen en de resultaten ervan. Dit kan je helpen om te leren en je besluitvorming vaardigheden in de toekomst te verbeteren.

Vertrouw op je intuïtie: Hoewel het belangrijk is om rationeel te denken, mag je intuïtie niet over het hoofd worden gezien. Soms kun je onderbewuste je belangrijke signalen geven.

Accepteer dat perfectie niet bestaat: Begrijp dat elke beslissing risico’s met zich meebrengt en dat fouten kunnen optreden. Het belangrijkste is om te leren van elke ervaring.

Zie hieronder een voorbeeld van hoe een goed weloverwogen keuze genomen wordt.

Definieer je doelen: Personal Training overweging

Voorbeeld: Als je specifieke fitnessdoelen hebt, zoals gewichtsverlies, spieropbouw of het verbeteren van je algehele conditie, kan personal training bij KernFit Salland helpen. De trainers kunnen je helpen bij het stellen van realistische doelen en een gepersonaliseerd trainingsprogramma ontwikkelen om jouw doelen te bereiken.

Verzamel informatie:

Voorbeeld: KernFit Salland biedt een persoonlijke studio met een deskundige personal trainer. Je kunt informatie verzamelen over mijn achtergrond, specialisaties en succesverhalen van eerdere cliënten om een goed geïnformeerde keuze te maken.

Weeg de voor- en nadelen af:

Voorbeeld: Overweeg de voordelen van personal training, zoals persoonlijke aandacht, gerichte begeleiding en het aanpassen van oefeningen aan jouw behoeften. Tegenover mogelijke nadelen zoals kosten, maar bedenk dat het investeren in je gezondheid op lange termijn waardevol kan zijn.

Denk aan de lange termijn:

Voorbeeld: KernFit Salland kan je helpen een langetermijnvisie op gezondheid en fitness te ontwikkelen. Het doel is niet alleen om korte termijn resultaten te behalen, maar om een gezonde levensstijl te handhaven op de lange termijn.

Blijf emotioneel neutraal:

Voorbeeld: Soms worden keuzes over fitness emotioneel beïnvloed. Bij KernFit Salland werken we om je te begeleiden zonder je te laten beïnvloeden door emoties, wat bijdraagt aan effectieve en rationele besluitvorming.

Raadpleeg anderen:

Voorbeeld: Vraag naar ervaringen van anderen die personal training hebben gevolgd bij KernFit Salland. 

Maak een proefperiode:

Voorbeeld: Overweeg een proefsessie bij KernFit Salland om de aanpak van de trainers en de sfeer van de sportschool zelf te ervaren voordat je een langetermijnverplichting aangaat.

Vertrouw op je intuïtie:

Voorbeeld: Als je tijdens een kennismakingsgesprek met mij een positieve connectie voelt en vertrouwen hebt in onze aanpak, kan dat een intuïtieve indicator zijn dat personal training bij KernFit Salland geschikt voor je is.

Accepteer dat perfectie niet bestaat:

Voorbeeld: Begrijp dat fitness een individueel traject is en bij KernFit Salland begrijpen we dat iedereen verschillend is. Het gaat niet om perfectie, maar om het bereiken van jouw persoonlijke doelen op een gezonde en duurzame manier.

Succes met alle keuzes die jij nog gaat maken! Weet dat we altijd bereid zijn je hierin te ondersteunen. 

Rick // KernFit Salland

Meer blogs lezen? 

We hebben blogs over:

  • Effectief trainen
  • Effectief afvallen
  • Diepe ontspanning 

Hierbij de linkjes naar de eerdere blogs.

https://www.kernfitsalland.nl/wat-is-ontspanning-1-krachtige-techniek-die-je-direct-kunt-toepassen/
https://www.kernfitsalland.nl/8-stappen-om-effectiever-te-trainen/
https://www.kernfitsalland.nl/effectief-afvallen/