Welkom bij deze blog over effectief afvallen. 

Als je op zoek bent naar handvatten en tools om effectiever gewicht te verliezen, lees deze blog dan door. 

Aan het einde van de blog vind je 8 praktische tips die jij direct kunt toepassen om zo gemakkelijker gewicht te verliezen.

In deze blog deel ik hoe je op een effectieve manier gewicht kunt verliezen, terwijl je spiermassa zoveel mogelijk behoudt. Wat ik namelijk veel voorbij zie komen (helaas) nog steeds, zijn crashdiëten, afval shakes of andere rare middelen die worden ingezet om op een niet duurzame manier gewicht te verliezen. Ik vind dat dit anders moet en kan, afvallen is namelijk niet heel moeilijk. Waarschijnlijk als ik je de vraag stel of je weet hoe je moet afvallen, dan weet je precies hoe dit in zijn werking gaat. 

Toch doe je het niet, laat dit nu vele malen interessanter zijn om naar te kijken i.p.v hier een voedingsschema in te verwerken. 

We zullen dus meer kijken naar gedrag / hormonen / leefstijl.

Natuurlijk is een voedingsschema of enigszins daar balans in aan te brengen van essentieel belang om gewicht te verliezen. Zonder een zogeheten calorietekort zul je namelijk niet in staat zijn om gewicht te verliezen. 

Lees de rest van deze blog om je poging om duurzaam af te vallen dit keer wel te laten slagen!

Succes!

Alles wat er snel afgaat, komt er ook snel weer bij aan.

Sommige mensen willen in een zo kort mogelijke tijd, zo veel mogelijk gewicht verliezen. Ergens begrijp ik die gedachtegang heel goed, je zit met een probleem en dat brein dat je hebt is zo ingericht dat het het probleem het liefst per direct oplost. Helaas is dit slechts een illusie, je bent namelijk ook niet binnen een week aan dat overgewicht gekomen. 

Toch zie ik dit wat ik hierboven heb omschreven als een maatschappelijk probleem, dit ga ik aan jullie proberen toe te lichten middels een aantal vergelijkingen. 

Dit is 1 van de redenen waarom (crash) diëten zo populair zijn geworden in onze maatschappij. Vaak zijn dit soort diëten goedkoop en praktisch gemakkelijk toepasbaar, jezelf namelijk even tijdelijk verhongeren heeft een positieve bijdrage op snel ‘gewicht’ kunnen verliezen, even voor jullie helderheid, dit is 9/10 keer niet eens gewicht. Het is voornamelijk vocht.

Wat ik hierboven heb omschreven zal ik vanaf nu duiden onder ‘de weg van de minste weerstand’. De minste weerstand is het meest energiebesparend voor ons brein, laat dit nu net van essentieel belang zijn voor onze kansen om te overleven. Als er namelijk opeens een tijger binnenloopt, moet jij wel de energie hebben om weg te kunnen rennen. Dit komt voort uit wat we het reptielen brein noemen, het oudste gedeelte in ons brein. 

Om dus effectief gewicht te verliezen dienen we bewustwording te creëren over hoe je eigen brein / systeem werkt, om zo te voorkomen dat je in bepaald gedrag terechtkomt. 

Hoe werkt dat brein van je nou eigenlijk?

Daarnaast werkt jouw brein als volgt, hoe vaker jij een specifieke handeling verricht / gedrag vertoont hoe sterker de verbinding wordt naar die specifieke handeling / dat gedrag, dus hoe meer dit bekend is in je brein, hoe minder energie dit je kost HOE gemakkelijker het wordt om die specifieke handeling / gedrag te gaan herhalen. 

Op het moment dat je hier een andere specifieke handeling / gedrag tegenover gaat stellen, hoe meer energie dit je kost, hoe moeilijker dit vast te houden. Je bent namelijk bezig met nieuwe neurale ‘netwerken’ aan te leggen en dit vereist energie, energie die je brein liever bespaart voor de echt essentiële dingen als overleven / voortplanten. 

Nu je dit weet, kun je in ieder geval stoppen met jezelf te blijven veroordelen dat het je niet lukt om echt verandering te realiseren, want het is gewoon best lastig. Daarom vind ik het ook verspilde tijd als ik mensen bezig zie zijn met een afvalproces zonder dat er wordt gekeken naar gedrag / overtuigingen, hoe er wordt omgegaan met emoties. 

Binnen KernFit Salland kijken we ook naar gedrag / overtuigingen / emoties. De reden hiervan is dat er op een dieper niveau gewerkt dient te worden om definitief afscheid te nemen van het jojo effect.

Ik kan je namelijk van A – Z vertellen hoe je effectief moet afvallen, zoals ik ongeveer in deze blog doe, maar zeg nou eerlijk…. Je gaat hier misschien een start mee maken maar uiteindelijk ga je er weer mee kappen. Vaak omdat je niet voldoende resultaat ziet of er gebeurt iets anders.

Stel jij een diepe overtuiging hebt over jezelf dat je er niet mag zijn zoals je bent, dit is een diepe leegte die je continu voelt, al helemaal wanneer je getriggerd wordt op deze overtuiging, iemand beledigt je of iemand sluit je buiten. De kans is zeer aanwezig dat je die leegte die je diep van binnen voelt, wilt gaan compenseren met eten of een andere vorm van destructief gedrag. Vaak gaan we Netflixen, eten, scrollen en noem het maar op. 

Deze overtuiging zorgt er dus voor dat jij in bepaald gedrag terecht komt waar je liever niet in terecht komt, echter kun je er niet heel veel aan doen. Ja tijdelijk met je wilskracht die impuls proberen te onderdrukken, helaas is dit geen duurzame bron. Wilskracht raakt uiteindelijk op en dan is vaak het gevolg dat je weer terugvalt in oud gedrag. 

Daarnaast is zelfbeeld en de omgang met emoties ook interessant om naar te kijken tijdens een poging om effectief af te vallen. Als jij namelijk continu je emoties aan het onderdrukken / verdoven bent, zorgt dit voor een ongezonde relatie met emoties. Een ongezonde relatie met emoties doorleven / doorvoelen leidt vaak tot destructief gedrag. Destructief gedrag zoals beschreven hierboven, netflixen, scrollen, eten, niet meer eten, alcohol drinken etc etc. Alles om het maar niet te hoeven voelen. 

8 Praktische tips om effectief af te vallen!

  1. Eet minder calorieën dan je verbrand.

Ook wel bekend als het calorietekort. We kunnen je lichaam zien als een motor, een calorietekort is het bewust de motor voorzien van ‘net’ niet voldoende brandstof. Ook kan er in onze motor verschillende typen olie. We hebben koolhydraten, eiwitten en vetten. De belangrijkste olie van onze motor is eiwit. Tijdens een calorietekort wil je veel eiwitten binnen krijgen, deze laten de motor vele malen verzadigder achter, het is een duurzame variant van olie. Eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren, wanneer we krachttraining beoefenen en dit regelmatig blijven doen, bouwen we soms spiermassa op / stimuleren we de vetverbranding. Wanneer we een poging doen om af te vallen, hanteren we dus een calorietekort in combinatie met een eiwitrijk dieet. Zo behoud/bouw je spiermassa en stimuleren we de mitochondriën → Dit zijn de energiefabriekjes van je lichaam.  

  1. Focus op onbewerkte voedsel.

Kies voor onbewerkt voedsel. Wat is dan onbewerkt voedsel? Simpel, namelijk makkelijk af te lezen onder de ingrediëntenlijst op een product. Hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe meer een product bewerkt is. Je kunt wel nagaan dat te veel bewerkte voedsel een negatieve invloed heeft op onze algehele gezondheid. 

  1. Houd je voeding bij in een app / dagboek.

Meten is weten. Ik spreek veel mensen die een poging doen om gewicht te verliezen, ik vraag hen dan hoe ze dit oppakken, meestal krijg ik iets terug in de volgende context: minder eten, meer bewegen. Dit is helemaal juist. Wat we vaak vergeten is dat een te groot calorietekort de boel eigenlijk gewoon plat legt. Het lichaam gaat nergens meer mee bezig behalve energie besparen. Door een caloriebehoefte te berekenen en vervolgens alles bij te houden, zorgen we voor meer bewustwording over voeding / wat je allemaal op een dag tot je neemt. Houd dus je voeding netjes bij, van de suiker in de koffie tot die ene eetlepel olijfolie, alles bevat calorieën. 

  1. Kijk kritisch naar je overtuigingen.

Ga eens opschrijven welke overtuigingen jij over jezelf hebt. Dit kun je onderscheiden door 2 lijsten op te stellen. 1 noem je de bekrachtigende overtuigingen, 2 noem je de beperkende overtuigingen. Alles wat je diep van binnen over jezelf denkt, zet je hieronder neer. Vervolgens kun je jezelf afvragen waar je deze overtuigingen aan over hebt gelaten, kun je jezelf afvragen of deze overtuigingen je nog dienen en bezig gaan om deze overtuigingen te transformeren naar overtuigingen die je wel dienen.

  1. Check je slaap!

Onvoldoende kwalitatieve slaap uren zorgen voor een verstoorde hormoonhuishouding. De 2 belangrijkste hormonen die hierin een rol spelen zijn leptine, ghreline. 

Ghreline wordt vaak het “hongerhormoon” genoemd. Het wordt geproduceerd in de maag en stimuleert het gevoel van honger. De concentratie ghreline stijgt meestal voor de maaltijd en daalt na de maaltijd. 

Leptine wordt ook wel het “verzadigingshormoon” genoemd. Het wordt geproduceerd door vetcellen en speelt een rol bij het reguleren van de eetlust door signalen naar de hersenen te sturen dat het lichaam voldoende energiereserves heeft. Bij mensen met overgewicht kan er sprake zijn van leptineresistentie, wat betekent dat de hersenen niet goed reageren op leptine signalen. 

  1. Drink voldoende water.

Water drinken kan je helpen voller te voelen. Daarnaast zijn caloriearme dranken een betere keuze ten opzichte van suikerhoudende dranken, dit omdat caloriearme dranken minder calorieën bevatten. Ook zul je misschien vaker naar het toilet moeten, wat bijdraagt aan het kwijtraken van afvalstoffen. 

  1. Krachttraining. 

I.p.v uren lang op een cardio toestel gaan staan, waarbij we denken dat we ‘vet’ verbranden gaan we focussen op krachttraining. Cardio zorgt er alleen maar voor dat we nog meer calorieën verbranden. Hoe meer we verbranden hoe meer we ook extremer in een calorietekort belanden. Wanneer we een poging doen om af te vallen, willen we uiteindelijk niet dat de huid gaat hangen, we willen strak zijn. Dit kan enkel en alleen wanneer jij je focust op krachttraining, daarnaast zullen de energiefabriekjes van je lichaam hier blij mee zijn. Wat zal leiden tot meer calorieverbranding in rust. 

  1. Focus niet op de getallen van de weegschaal.

De weegschaal is je grootste vijand, veel mensen zijn nog altijd te obsessief bezig met de weegschaal, voor deze mensen bepaalt het getal op de weegschaal een groot gedeelte van hoe goed ze zich voelen / bezig zijn in het proces. Het getal op de weegschaal zal elke dag anders zijn. De reden hiervan is dat we soms afwijken van ons voedingspatroon, de ene keer nemen we meer zout in, wat zal leiden tot meer vocht vasthouden, is dit vet? Nee, vocht. De andere keer heb je een wat stressvolle dag gehad, gevolg→ gewicht omhoog, is dit vet? Nee door stress maakt je lichaam cortisol aan, hierdoor houd je wederom meer vocht vast. En zo zijn er nog zoveel redenen te bedenken waarom je je niet moet focussen op het getal van de weegschaal. Focus je op het proces, pak een meetlint / huidplooimeter en ga hier je progressie bijhouden. 

Je zou wel kunnen wegen, maar dan iedere dag → Op hetzelfde tijdstip, direct na opstaan, na het plassen, zonder kleding. Dit schrijf je iedere dag op en zo kijk je naar de trend van de week / maand. Gaat die omlaag? Perfect. Gaat die omhoog? Feedback, tijd om het een en ander aan te passen.  

Als je ondersteuning denkt te hebben met je eigen proces, dan zijn wij er voor jou.

Graag ondersteunen wij jou bij het realiseren van je doelen.

Plan hier een gratis proefles in.

www.kernfitsalland.nl/gratis-proefles

Bedankt voor het lezen van deze blog.

Hopelijk tot snel bij KernFit Salland.