Wat is ontspanning?

Wat is ontspanning? (+1 Krachtige techniek die je direct kunt toepassen)

Welkom bij alweer de 3e blog over ontspanning.

In deze blog ga ik jullie meenemen in de wereld van ontspanning. 

Ontspanning is één van de thema’s waar wij binnen KernFit Salland aandacht aan besteden.

Ik zal vertellen wat kwalitatieve ontspanning is en doet, ook zal ik praktische voorbeelden meenemen en deze verder toelichten. 

De reden waarom ik het nodig vond een stuk over ontspanning te schrijven is omdat het merendeel van de mensen een misvatting heeft over wat ontspanning eigenlijk inhoudt. 

Tegenwoordig associëren we Netflix als een vorm van ontspanning.

Echter werkt dit averechts, je zit wel ontspannen op de bank misschien maar daar blijft het ook bij.

Je brein is namelijk continu bezig met het verwerken van informatie, waardoor je eigenlijk dus niet echt ontspant. 

Het is van belang om te weten dat een positieve subjectieve ervaring op een bepaalde activiteit zeker een bijdrage levert aan hetgeen wat wordt ervaren als in positief of negatief.

We noemen dit bovenstaande placebo. 

Toch kunnen we niet om het feit heen dat het ‘inspanning’ vergt van het brein om een Netflix serie te kijken. Het brein is bezig met informatie verwerken.

Mede hierdoor heb ik me ondergedompeld in de wereld van ontspanning en deel ik graag mijn inzichten en kennis met jullie op dit vlak. 

Wat is ontspanning? 

Ontspanning = Het centrale zenuwstelsel voorzien van minimaal tot geen prikkels. 

Ontspanning is dus een essentieel onderdeel als we spreken over zowel fysieke als mentale gezondheid. 

De meeste mensen ervaren pas echte ontspanning wanneer we  lekker op vakantie zijn geweest en daar volledig tot rust zijn gekomen.

nu vraag je je af, ja hoe kan dat eigenlijk? 

Nou, op vakantie stap je uit je dagelijkse sleur, je vertraagt letterlijk en figuurlijk.

De ervaring alleen al van het feit dat je op vakantie bent en niet bezig hoeft te zijn met van alles en nog wat heeft een positief effect op je centrale zenuwstelsel. 

Als we spreken over het centrale zenuwstelsel bedoelen we de ruggenmerg en de hersenen. 

Ook ervaar je niet 100 gedachten die je over van alles laten nadenken, je aandrijven om iets te gaan doen.

Gedachten kunnen dus een positieve of negatieve werking hebben op ons centrale zenuwstelsel. 

We kunnen dus stellen dat het van essentieel belang is welke gedachtes of subjectieve ervaring jij hebt bij een ontspannende activiteit. 

Subjectief = Subjectiviteit houdt in het persoonlijk oordeel of de persoonlijke zienswijze van een individu, betrekking hebbend op of uitgaand van de persoonlijke zienswijze of smaak

Voorbeeld:

Annemarie mediteert 10 minuten per dag. Wanneer zij mediteert ervaart zij een bepaalde rust, ze heeft geen last van gedachten die alle kanten op gaan en kan zich heel goed concentreren op haar ademhaling. Wanneer zij bepaalde gedachten tegenkomt die voor onrust zorgen, kan ze hier goed mee omgaan en ervoor zorgen dat het niet tot piekeren leidt. We kunnen dus concluderen dat mediteren voor Annemarie werkt. 

Giel mediteert ook 10 minuten per dag, op advies van een specialist. Giel heeft last van onrust en ervaart tijdens de meditatie dat zijn gedachten alle kanten op vliegen. Zijn lichaam doet zeer, hij gaat hoog en snel ademhalen en ervaart één en al stress tijdens een ‘ontspannende activiteit’. Voor Giel heeft het nu dus geen enkele zin om te gaan mediteren als ontspannende activiteit. Dit bevestigt tevens dat een subjectieve ervaring op een activiteit van belang is hoe dit wordt ervaren en hoe het wordt verwerkt.

Voor Giel zou het misschien beter zijn een wandeling te maken in de natuur, zo hoeft hij niet stil te zitten op een kussen en kan hij toch de voordelen ervaren van ontspanning van zijn centrale zenuwstelsel.

Wanneer we wandelen en ons in de natuur bevinden zijn we ook bezig met het verwerken van ‘informatie’, echter is dit in veel mindere mate dan wanneer we Netflix kijken of op onze telefoon in bed liggen te scrollen. 

Waarom ontspannen?

Het is goed om regelmatig te ontspannen om ervoor te zorgen dat je niet ‘overprikkeld’ raakt. We kunnen dagelijks maar een x hoeveelheid stress verwerken.

Wanneer je voor een te lange periode stress ervaart, gaat dit meer en meer van je vragen, lichamelijk en mentaal.

Uiteindelijk gaat dit zijn tol eisen, wij willen middels ontspanning vaker de ‘uit’ knop van je systeem activeren om zo later met meer energie en kracht aan te gaan. 

Conclusie 1:

Ga op zoek naar ontspannende activiteiten die voor jou en je centrale zenuwstelsel werken. 

Conclusie 2:

Zorg ervoor dat de activiteit minimale prikkels brengt naar je zenuwstelsel. 

Conclusie 3:

Combineer bovenstaande en doe er je voordeel mee. 

Ontspannende activiteiten

Ontspannende activiteiten werden in het begin van deze blog al benoemd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn

  • Wandelen in de natuur
  • Mediteren
  • Ademhalingsoefeningen 
  • Journallen
  • Massage

En zo kan je er nog wel wat aan toevoegen.

De reden waarom ik enkel deze benoem is omdat ik hier zelf het meest fan van ben.

Dit zijn activiteiten waarin je je zenuwstelsel van minimaal tot geen prikkels voorziet, wat zal leiden tot kwalitatieve, diepe ontspanning. 

Ook zijn deze activiteiten goed voor zelfontwikkeling / mentale / fysieke welzijn. Dus doe je jezelf ook nog een cadeau aan jezelf terwijl je lekker ontspant. 

Belangrijk hierbij is dat de subjectieve ervaring van de activiteit hierboven positief wordt ervaren / op de juiste manier wordt gedaan, natuurlijk spreekt dit voor zich maar ik benoem het nog even. 

Ademhalingsoefening voor het ontspannen van je centrale zenuwstelsel.

Het parasympathische zenuwstelsel is het rust- en ontspanningssysteem van je lichaam.

Wanneer we te veel en te vaak ademen, activeren we het sympathische zenuwstelsel (het stresssysteem). Een metafoor die we hiervoor kunnen gebruiken is wanneer iemand je laat schrikken…. Je neemt een hele diepe hap lucht, hierna ga je herhaaldelijk hoger en sneller ademenen, waardoor je je signaal afgeeft om te kunnen anticiperen op wat er komen gaat. Het lichaam maakt adrenaline en nor adrenaline aan.

Uiteindelijk willen we dus minder ademen om zo het parasympathische zenuwstelsel te activeren en hiervoor gebruiken we de box breathing techniek.

Uiteindelijk is er niks mis met het aanwezig zijn in het sympatisch zenuwstelsel. Behalve als je systeem niet goed kan switchen tussen deze 2, of wanneer we veelvuldig in een van beide actief zijn. 

De box breathing techniek, dit is een techniek waarin we het accent leggen op een langer durende ademhaling, waardoor we uiteindelijk minder zullen ademenen. Dit zal resulteren in het meer actief zijn in het parasympathische zenuwstelsel (rust/ontspanningssysteem).

Daarnaast trainen we het middenrif (ademhalingsspieren) Met deze oefening ademen we dus in een box, je kunt het best beginnen met 3/4 seconden. 4 seconden in, 4 seconden vast, 4 seconden uit, 4 seconden vast. Naarmate je deze oefeningen vaker beoefent, zullen de secondes je misschien niet meer zo uitdagen, intensiveer dan de secondes. Bij voorkeur 5 min per dag.

D.m.v de retenties (ademhaling vastzetten) trainen we hiermee de middenrifspieren, ook wel bekend als de het diafragma. Ook wel bekend als ‘de ademhalingsspieren’.

Belangrijk is dat je dit langzaam opbouwt, zonder ademnood!

We gaan naar het einde van deze blog. 

Denk je verder ondersteuning nodig te zijn op het gebied van ontspanning, kun je contact met ons opnemen.

Ontspanning is van essentieel belang voor jouw gezondheid, doe er je voordeel mee.

Fijne week en ontspan ze.